Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto: Mąkę przesiej do miski (1 łyżeczkę odłóż do przygotowania budyniu).
1/2 szklanki mleka podgrzej, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, przelej go do mąki, dodaj również resztę cukru, Cukier wanilinowy, 7 żółtek, śmietanę, szczyptę soli i spirytus.
Wyrób ciasto, posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Budyń: Budyń (proszek) i łyżeczkę mąki rozprowadź w 0,5 szklanki zimnego mleka, a 1,5 szklanki mleka zagotuj.
Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, 1 żółtko, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty, cały czas mieszając. Ostudź.
Pączki: W rondlu rozgrzej olej.
Z ciasta uformuj 24 kulki, spłaszcz, na środku każdej połóż łyżeczkę budyniu, zlep brzegi, ułóż na ściereczce.
Pozostaw pączki do ponownego wyrośnięcia.
Wrzucaj je do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z jednej strony.
Gorące pączki polukruj lub (gdy ostygną) posyp cukrem pudrem.